
Wat als je op je oude dag nog zelfstandig wil en kan wonen, een lichte zorgvraag hebt maar de eenzaamheid toeneemt? De thuiszorg komt maar een paar minuten per dag langs en het verpleeghuis is echt nog een brug te ver. Speciaal voor deze doelgroep opende de Zorgbutler, een woonvorm die door zorgondernemers wordt geleid. Binnenkort komen er diverse locaties voor nieuwe zorgondernemers beschikbaar. Onder meer voor onze locatie in Rotterdam. De zoektocht is gestart naar zorgprofessionals die zich willen transformeren tot zorgondernemer.
Tegenwoordig moeten ouderen met een lichte zorgvraag langer thuis blijven wonen. De zorg en ondersteuning over diverse partijen versnipperd. Van een verpleeghuis is nog lang geen sprake, maar een gevoel van continue nabijheid is iets waar vele ouderen toch naar verlangen. Om dat gat te dichten, is de Zorgbutler in het leven geroepen.
Bejaardenhuis 2.0
De eerste drie locaties openden in 2017 in een appartementencomplex in Ommoord. Een voormalig verzorgingshuis werd nieuw leven ingeblazen en omgetoverd als bruisende ontmoetingsplek en thuis voor mensen met een lichte zorgvraag. “Het bejaardentehuis nieuwe stijl. Kleinschalig met oog voor elk individu”, aldus radioprogramma Nieuws & Co. De drie Zorgbutlers zijn verdeeld over negen verdiepingen. Waarbij elke verdieping een gemeenschappelijke woonkamer heeft.
De bewoners beschikken over hun eigen appartement en leiden hun eigen leven. “Maar wel met de zorg, huishoudelijke ondersteuning en gezelligheid nabij”, vertelt Els Sneep-Colijn, een van de Zorgbutler-ondernemers.
Maximale zelfstandigheid, minimale eenzaamheid
Hoe gaat dat in de praktijk? Naast de invulling van de zorg, is elke Zorgbutler-ondernemer het eerste aanspreekpunt en verantwoordelijk voor de administratie, bewonerswerving en aansturing van het team. “Het is je eigen bedrijf waardoor je regisseur bent van je eigen tijd. Je creëert zelf de randvoorwaarden en hebt de ruimte om met je team te zorgen vanuit liefde en persoonlijke aandacht. Er is maximale zelfstandigheid en minimale eenzaamheid”, vertelt ondernemer Sneep-Colijn.
Voordat zij het roer omgooide, liep zij dagelijks tegen de bureaucratische muren in de zorg op. “Een eigen Zorgbutler was dé manier om het anders te doen voor de bewoners.” Als zorgondernemer is ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de gemeenschappelijke woonkamers en 43 appartementen. “Je ondersteunt mensen om waardig oud te worden. Elke dag geniet ik ervan dat onze visie écht werkt.”
Ondanks de vrijheid, hoeft een Zorgbutler-ondernemer het wiel niet zelf uit te vinden. De Zorgbutler is namelijk een concept van franchiseorganisatie De Drie Notenboomen. Terwijl elke ondernemer zorgt, onderneemt en leert, biedt De Drie Notenboomen de kennis, ervaring, tools en begeleiding. Zo doet iedereen waar hij of zij goed in is en wordt ieder in z’n rol versterkt. Allemaal ten behoeve van de bewoners.
Eigen baas in de zorg? Start je eigen Zorgbutler-locatie
Dit jaar komt er in het appartementencomplex in Rotterdam een Zorgbutler-locatie beschikbaar. De zoektocht naar een toekomstig zorgondernemer is gestart. Wie meters in de zorg heeft gemaakt, BIG-verpleegkundige is en in de omgeving Rotterdam woont, wordt van harte uitgenodigd voor het webinar van 12 maart 2021. Daar wordt ingegaan op het leven als Zorgbutler-ondernemer.
Daarnaast openen er in de toekomst meerdere Zorgbutler-locaties de deuren in Nederland. Geïnteresseerd? Ga dan naar de pagina 'Zorgondernemer worden' en meld je aan!