"Het leven mag niet onderhevig zijn aan een aandoening"

zorgbutler ondernemerschap zorg

"Het leven mag niet onderhevig zijn aan een aandoening"

Angela Kunne
Zorgondernemer

Multidisciplinaire overleggen, verslagen maken, eindeloze bergen formulieren en vastgeroest zitten in protocollen. Na jarenlang meegedraaid te hebben in de bureaucratische zorgmolen, is de koek voor Angela Kunne op. “Ik wilde terug naar de basis.” Wanneer de Zorgbutler op haar pad komt, krijgt haar leven een nieuwe wending. “Als zorgondernemer kan ik terugkomen bij mijzelf en doen wat waardevol is voor de cliënt.”

Angela kijkt terug op een diverse zorgcarrière. Eerst als verpleegkundige in het ziekenhuis, later als locatiemanager van een groot verpleeghuis. “De patiënt raakte steeds meer naar de achtergrond en de bureaucratie voerde de boventoon. Als locatiemanager was ik uiteindelijk primair met cijfers en formulieren bezig.” Een schrikbarende constatering. “In de loop der jaren was ik met het papierwerk meegegroeid en werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik constateerde dat er overal een protocollair antwoord op was, terwijl er vergeten werd om te kijken wat iemand met een zorgvraag écht nodig heeft.”

Terug naar de basis

Tijdens haar bijscholing voor de BIG-registratie komt ze in aanraking met de Zorgbutler, een nieuw zorgconcept dat nog de deuren moet openen. Uiteindelijk krijgt Angela de aansporing om zelf te solliciteren als zorgondernemer. “Iedereen verklaarde mij mesjokke, maar de keuze was niet moeilijk. De Zorgbutler-silhouetten stonden er, maar als ondernemer heb ik de creativiteit en ruimte om de kleuren zelf in te vullen. Zonder dat er steeds over mijn schouder wordt meegekeken. Samen met de cliënt en het team kijken we naar de mogelijkheden.”

Lachen, gieren, brullen

Na diverse gesprekken bij franchisegever De Drie Notenboomen en de nodige voorbereidingen is het in juni 2017 zover: de opening van Angela’s Zorgbutler in een appartementencomplex in Rotterdam Ommoord. Angela kijkt terug op een onvergetelijke verhuizingstijd. “Met bewoners en hun familie hebben we geschilderd en meubels in elkaar gedraaid. Het was een kakafonie aan geluid dankzij de radio’s die in de appartementen aan stonden. ’s Middags zaten we gezamenlijk aan een broodje met soep. Het was lachen, gieren en brullen. Alles liep door elkaar, maar de huiskamer was het centrale punt. En dat is het nog steeds.”

De gemeenschappelijke fungeert als een bruisende ontmoetingsplek. “Bewoners komen bij elkaar in de woonkamer. Er is een activiteitenraad voor uitjes, er is een groepje dat samen wandelt, een groepje dat samen zwemt. Dat stimuleren we”, vertelt Angela. Samen besluiten bewoners wat er op maandag en donderdag wordt gegeten. Nu wordt dat naar de appartementen gebracht, maar voor corona werd er samen getafeld. “Dan zat er ’s middags al een club voor de gezelligheid bij elkaar en waren er een paar bezig met bonen doppen, de aardappels schillen of de tafel dekken. Het is als een groot huishouden. Soms zaten we tot half 9 na te tafelen.”

Bewoner lezen

‘Ik ben een boek. Sla de bladzijde om en lees mij’, zo begint het ondernemersplan dat Angela voor de opening schreef. “De kunst van het vak is om tussen de regels door te lezen, te onderzoeken wat iemand écht bedoelt. De mens te lezen en daar zelf ook als mens op in te gaan en een relatie aan te gaan. Dat gaat automatisch. Alle medewerkers kennen elke bewoner van haver tot gort en zien direct als er iets is.”

Meld je aan voor de informatiebijeenkomst

Wil je zorgen vanuit vrijheid en een waardig leven bieden aan ouderen. Meld je dan aan voor onze komende informatiebijeenkomst in Rotterdam-Ommoord. Tijdens deze bijeenkomst leer je alles over het runnen van je eigen Zorgbutler.

Delen: