Wat is de rol van de zorgondernemer?

Korte lijnen en gekend worden

Bij elke vestiging van De Zorgbutler staat een zorgondernemer aan het roer. Hij of zij runt een eigen bedrijf waarin zelfstandige woningen worden verhuurd en zorg en ondersteuning wordt geboden aan de bewoners van deze woningen. Deze zorgondernemer is steevast iemand met een opleiding in de zorg en een BIG-registratie.

Zorgondernemers zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit en de harmonie binnen hun onderneming. Hun persoonlijkheid is bepalend voor hoe de onderneming wordt ingericht. Ze borgen te allen tijde de continuïteit, ook als ze er even niet zijn. Ze blijven verantwoordelijk voor hun onderneming, en hebben indien nodig voor waardige vervanging gezorgd.

Zorgondernemers zijn het vaste gezicht van de onderneming en daardoor het eerste aanspreekpunt. Ze doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen. Ze zijn professioneel, hebben zelfinzicht en staan open voor het geven en ontvangen van feedback.

Hij of zij heeft als voornaamste taak om:

  • Een veilig thuis te creëren voor alle bewoners
  • In kaart te brengen welke ondersteuningsbehoeften er zijn en te bekijken hoe daar invulling aan gegeven kan worden
  • Het stimuleren van de verbinding tussen de bewoners, o.a. door het inrichten van gemeenschappelijke huiskamers en het organiseren van leuke initiatieven (samen met en op aangeven van de bewoners)

Ongezien eigenaarschap in de zorg

Ondernemerschap in de zorg brengt het allerbeste in bevlogen zorgprofessionals naar boven. Het geeft hen de kracht en de middelen om de zorg te organiseren zoals ze het voor zichzelf zouden willen, met échte aandacht voor wie daar behoefte aan heeft. Een zorgondernemer doet dingen die er toe doen, en werkt met heel zijn of haar hart in en aan zijn/haar onderneming.

Dit is een win-win-situatie voor alle betrokkenen:

  • Bewoners voelen zich gezien en serieus genomen
  • Zorgondernemers voelen zich eigenaar over hun mogelijkheden en kunnen werken aan wat er toe doet voor hun bewoners

Ondernemen met een steun in de rug

Zorgondernemers van de Zorgbutler zijn verbonden aan franchiseorganisatie De Drie Notenboomen. Dit bedrijf uit Amsterdam is gespecialiseerd in het organiseren van kleinschalig woonvormen voor verschillende doelgroepen. De meer dan 160 vestigingen verspreid over heel Nederland wordt steevast gerund door zelfstandige zorgondernemers.

  • Thomashuis voor mensen met een verstandelijke beperking
  • Herbergier voor mensen met geheugenproblemen zoals dementie
  • Zorgbutler voor ouderen die zelfstandig kunnen wonen maar een lichte tot matige zorgvraag hebben
  • Thomas Op Kamers voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking die willen leren om volledig op eigen benen te staan

De Drie Notenboomen biedt sinds 2003 aan alle zorgondernemers binnen deze formules een dienstverleningspakket dat hen in staat stelt om een stabiel en rendabel bedrijf te runnen, maar hun aandacht vooral naar hun bewoners te laten gaan.

Lees alles over het zorgondernemerschap bij de Zorgbutler in De Essentie van de Zorgbutler.

Delen: